Bilforsikring

Bilforsikringen er for mange familier og personer en ganske væsentlig del af det månedlige budgettet. Og det er altid muligt at få en billigere bilforsikring. I denne artikel gennemgår jeg det grundlæggende for en bilforsikring og gør det muligt for dig at finde en langt billigere bilforsikring, end du i dag har.

Jeg kan lige så godt springe til det primære tilbud med det samme: Når du har udfyldt formularen herunder vil du modtage 3 tilbud fra danske forsikringsselskaber på en ny bilforsikring. De 3 tilbud er gratis og uforpligtende og du har altså intet at miste på at prøve formularen – det værste der kan ske er, at du enten finder en billigere bilforsikring eller finder ud af, at du faktisk allerede har en meget billig bilforsikring. Gør som mange andre hver eneste dag og udfyld formularen herunder:

Forsikringspilot.dk anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på din bilforsikring og vælg det bedste eller billigste!

Du udfylder én formular. Så får du dine 3 tilbud.

Forsikringsselskaberne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent tilbud – det er helt gratis:

Hvis du ønsker at vide mere om hvad du kan forvente dig af din bilforsikring, hvad du skal være opmærksom på, forskellen mellem en kaskoforsikring og en ansvarsforsikring med videre kan du passende læse videre herunder.

Den lovpligtige bilforsikring: Ansvar

en bil har fået smadret lygte og bøjet fronten i ulykke
Det kan være dyrt ikke at have styr på sine forsikringer. Ansvarsforsikringen er lovpligtig.

Du skal som bilejer i Danmark have en ansvarsforsikring til din bil. Dette står i loven og er ufravigeligt. Du må ikke køre rundt i din bil, hvis ikke den er forsikret, og hvis politiet stopper dig og du ikke har orden i dine forsikringspapirer vil du få en bøde i første instans.

Ansvarsforsikringen dækker den skade, du forsager på andre biler, mennesker, bygninger og lignende. Ansvarsforsikringen dækker dit ansvar – ikke dig selv.

Eksempel: Jeg kører i min ansvarsforsikrede bil ind i en parkeret bil. Min egen bil koster 10.000 kroner at reparere. Den parkerede bil koster 30.000 kroner. Jeg har en selvrisiko på 2.000 kroner på min ansvarsforsikring. Derfor skal jeg betale 2.000 kroner for reparation af den parkerede bil og 10.000 kroner for min egen bil, men min ansvarsforsikring dækker de resterende 28.000 kroner af den parkerede bil. Herefter kan man forsikringspræmie stige – og det gør den sikkert, hvis jeg laver det samme en gang til.

Hvis du kører rundt i en meget gammel bil, hvor det ikke er et stort tab, hvis den går i stykker ved et sammenstød du er skyld i, er det sjældent en god idé at købe mere end en ansvarsforsikring. Til gengæld vil det være at spille meget risikofyldt spil kun at ansvarsforsikre en ny bil eller en dyr bil.

Din ansvarsforsikring koster typisk fra cirka tusinde kroner og op alt efter din kørehistorik, dit køn (selvom forsikringsselskaberne ikke længere må skelne mellem køn efter loven), alder og bil.

Den frivillige bilforsikring: Kasko

Har du alene en ansvarsforsikring er din egen bil ikke forsikret. Det er den til gengæld hvis du ydermere investerer i en kaskoforsikring. En kaskoforsikring kommer udover en ansvarsforsikring og dækker også den skade, der sker på din egen bil og genstande i bilen.

Eksempel: Jeg kører i min bil ind i en anden bil på landevejen. Min bil koster 40.000 kroner at reparere og modpartens er totalskadet og en lignende bil koster 120.000 kroner. Jeg er både ansvars- og kaskoforsikret. Min selvrisiko er på 4.000 kroner per skade. Samlet set skal jeg derfor betale 8.000 kroner, mens min forsikring samlet skal af med 152.000 kroner. Herefter stiger min præmie sandsynligvis.

Hvis du har en ny eller en dyr bil kan det oftest betale sig at købe en kaskoforsikring til at komplimentere din ansvarsforsikring. De fleste regner med at man både har en ansvars- og en kasko, hvis man siger, at man har en “bilforsikring”.

Din kaskoforsikring dækker ikke skader på din bil, hvis du kører under indflydelse af alkohol eller euforiserende stoffer eller fx har ignoreret en mekanikers forevisninger. Dette gør en ansvarsforsikring dog stadig, da tredjemand ikke skal rammes af fx din spirituskørsel. Til gengæld kan dit forsikringsselskab kræve pengene tilbagebetalt af dig, hvis du ikke har overholdt forsikringspolicen om ikke at køre spirituskørsel.

Om din kaskoforsikring dækker eksempelvis brand og hærværk afhænger af den enkelte aftale og er med til at trække prisen enten op eller ned. Du skal derfor sørge for at læse din police godt igennem for at være sikker på om du er dækket eller ej i tilfælde af fx indbrud. Ring til dit nuværende forsikringsselskab hvis du er i tvivl.

Hvad trækker prisen op og ned på en bilforsikring?

biler kører ofte sammen i sne

Flere forskellige ting er med til at trække prisen op og ned på din bilforsikring. Først og fremmest er alene en anvarsforsikring naturligvis billigere end en kombineret ansvars- og kaskoforsikring, men det er langt fra det eneste parameter.

Hvad der trækker din månedlige bilforsikring-pris op:

  • Du er ung – unge kører oftere galt end ældre
  • Du er mand – mænd kører oftere galt end kvinder (forsikringsselskaber må ikke længere efter loven gøre forskel på men og kvinder, men . . . )
  • Du har tidligere haft uheld
  • Du kører i en gammel bil – der er større risiko for at denne går i stykker og er skyld i en ulykke

Hvad der til gengæld trækker din pris ned:

  • Du har ikke haft uheld i mange år. Dette er det såkaldte Elitebillist-koncept, jeg vender tilbage til længere nede.
  • Du kører i en ny og meget sikker bil.
  • Du har alle dine forsikringer samlet hos et selskab. Har du både bilforsikring, indboforsikring, rejseforsikring og lignende forsikringer samlet vil du typisk kunne få en klækkelig rabat på mellem 15 % og 20 % ved de fleste selskaber på din forsikring. Dette skyldes at forsikringsselskaberne tjener flere penge på dig des flere forsikringer, du har samlet hos dem.

Et vigtigt parameter er også din selvrisiko. Er du villig til at tage en høj selvrisiko vil du til gengæld også kunne få en billigere bilforsikring. Dette er absolut værd at overveje, hvis du har høje tanker om dine egne køreegenskaber. Tror du til gengæld ikke på dine køreegenskaber eller kører du blot rigtigt meget i bil vil en lav selvrisiko, men en højere forsikringspræmie, være fordelagtigt.

Selvrisiko er det beløb du selv skal betale i tilfælde af en skade. Dette har til formål ikke at skabe unødvendigt mange små anmeldelser af skader til forsikringsselskaberne og sænker derudover forsikringspræmier. En selvrisiko er typisk på et par tusinde kroner og op. En lav selvrisiko er som regel lig med en dyr bilforsikring, men de omvendte fortegn gælder naturligvis også.

Visse skader er såkaldte friskader. Disse får du klaret af forsikringsselskabet uden at skulle betale  selvrisiko. Meget få skader er friskader – ved nogle forsikringsselskaber er det ingen overhovedet.

Elitebilist er lig med billig bilforsikring

Mange danske forsikringsselskaber kører i dag med en elitebilist-ordning. Formålet med denne er at belønne de bilister, der ikke har ulykker, og samtidigt opfordre andre til at køre ordentligt med en lavere forsikringspræmie som gulerodden.

De danske forsikringsselskaber har alle forskellige krav til, hvornår man anses for at være elitebillist. De fleste starter ved 5 år uden skader. Hvis du er under 25 år er det ikke usandsynligt at du skal overholde endnu strengere krav.

Unge mænd og bilforsikring

Hvis du som ung mand ønsker at tegne en bilforsikring vil du få en noget anden pris præsenteret end din mor vil.

Unge mænd fylder en stor del af ulykkesstatistikken. Det er gruppen der kører værst og har flest ulykker. Det kommer alle unge mænd, der ønsker en bilforsikring til skade, da prisen her vil være højere end for alle andre.

Alene ansvarsforsikring for en ung mand med en gammel og brugt bil vil komme til at stå i adskillige tusinde kroner om måneden. Derfor vælger de fleste unge mænd at køre i deres forældres bil de første mange år for at opbygge en vis anciennitet (selvom de naturligvis ikke opbygger den under eget navn).

Du kan som ung mand med fordel benytte formularen øverst i dette indlæg – det er den hurtigste vej til en billigere bilforsikring selvom jeg ikke tør stå inde for, at du kan spare mange tusinde kroner, da du er lige midt i en meget besværlig persongruppe.

Vejhjælp er ikke inklusive i en bilforsikring

Flere forveksler vejhjælp og bilforsikring med hinanden. En aftale om vejhjælp er ikke inklusive i en bilforsikring og skal købes ved siden af.

Du har mulighed for enten at lave en aftale direkte med dit forsikringsselskab om vejforsikring eller at lave en aftale med tredjepart, eksempelvis Falck.

Du har også mulighed for at tegne en lang række andre tillægsforsikringer til din grundlæggende bilforsikring. Eksempler herpå er blandt andet:

  • Udvidet glasforsikring. Du får forsikret dine sidespejle, forruden og så videre med en grundlæggende bilforsikring. glasskader er dog meget hyppige, og med en udvidet glasforsikring har du mulighed for fx at fjerne selvrisikoen eller at rykke et trin op i forhold til forsikringsselskabets prioritering.
  • Værdiforringelse. Det er velkendt at en bil mister 10.000 kroner i værdi i det øjeblik den triller ud over kantstenen. Du kan vælge at tegne en værdiforringelsesforsikring, hvorefter dit forsikringsselskab betaler en ekstra præmie til dig, såfremt din bil pludseligt bliver mindre værd efter en større reparation.
  • Bilsavn. Du kan forsikre dig mod at mangle din bil, når denne er gået i stykker. Det fungerer således at du får enten et kontant beløb, hvis bilen er totalskadet, eller et beløb per dag mens bilen er til reparation  beløbet per dag er oftest mange hundrede kroner og op til over et halvt tusinde kroner.

Forsikringsselskabernes opfindsom er stor, og du kan finde langt flere interessante tillægsforsikringer end blot de nævnt i eksemplet her.

Tillægsforsikringerne er sat i verden for at forsikringsselskaberne kan tjene flere penge på dem. Vær derfor opmærksom på at du ikke forsikrer dig selv i øst og vest, men rent faktisk nøjes med at tegne den bilforsikring, der dækker din bil på forsvarlig og billig vis. 

Selvom de færreste forsikringsselskaber tilbyder vejhjælp som en del af deres bilforsikring er flere dog begyndt at tilbyde en lånebil. Denne bil kan du bruge indtil din egen bil er blevet repareret for en skade, din bilforsikring dækker.

Andet om bilforsikringer

Det er svært at sammenligne priser på bilforsikringer hos de forskellige forsikringsselskaber. Dette skyldes at der altid udregnes en pris for situationen. En ung førstegangsbilist skal betale mere end en ældre elitebilist. Hvis du ønsker den billigste pris på din bilforsikring vil du derfor være nødt til enten at lave noget opsøgende arbejde selv eller at benytte dig af formularen øverst i dette indlæg, der giver dig mulighed for at indhente 3 tilbud på din bilforsikring – sådan kan du nemt finde den billigste pris.

Flere forsikringsselskaber ønsker hverken at kaskoforsikre meget gamle biler eller meget dyre biler – ingen af delene har vist sig særlig rentabelt.

Prøv at forhandle en lavere pris med dit forsikringsselskab i hvert fald en gang hvert andet år. Ligesom det er nemt at skifte mobilselskab er det også meget nemt at skifte forsikringsselskab – men foruroligende få danskere benytter sig af muligheden. Sandsynligvis fordi de ikke ved, hvor mange penge de kan spare på at finde en ny bilforsikring.

Et lokalt forsikringsselskab tilbyder ikke nødvendigvis en billigere bilforsikring end et af de store forsikringsselskaber såsom Tryg, Alka, Alm. Brand, Codan eller Dansk Forsikring – ofte tværtimod.

Din bilforsikring vil ofte binde dig til at bruge et specifikt værksted i nærområdet.

Din bilforsikring dækker ikke skaden, hvis du har kørt bil under indflydelse af alkohol eller euforiserende stoffer – hvis forsikringen skal dække en skade sket på en anden person vil selskabet få regres mod dig, hvilket betyder, at de kan gå efter dig for at få pengene igen. Lad være med at køre bil under indflydelse.

Har du haft mange skader stiger din præmie. Forsikringsselskaberne i dag snakker sammen, og du kan ikke gå fra en høj ulykkesstatistik hos et selskab og en medfølgende høj præmie og så “starte forfra” ved et andet selskab. Forsikringsselskaberne forhører sig ved hinanden, og har du haft unaturligt mange ulykker kan du opleve, at forsikringsselskaberne slet ikke ønsker at have dig som kunde, eller at det i hvert fald bliver meget dyrt for dig med en meget høj præmie og en høj selvrisiko.

Har du spørgsmål til bilforsikringer, priser, dækning, selvrisiko og lignende begreber? Stil meget gerne dine spørgsmål i en kommentar herunder – så sørger jeg for at svare på dem så hurtigt som overhovedet muligt!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Bilforsikring, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *