Hundeforsikring

Den famøse hundelov blev senest revideret i 2008. Siden da har der i § 8 af loven stået følgende:

”Besidderen (ejeren) af en hund er forpligtet til at erstatte den skade, hunden forvolder”. Herved er der tale om et objektivt ansvar. Uanset om det er hundens skyld, hundeejerens skyld eller hvis skyld det er har hundeejerne et ansvar og skal erstatte skaden. Første stykke af lovteksten er suppleret af andet stykke:

”Det påhviler ejeren af en hund at holde den ansvarsforsikret.”

Ejer man en hund i Danmark skal man altså have en hundeforsikring, og denne forsikring dækker alle skader hunden forvolder, uanset om det er hundens skyld eller ej.

En hundeforsikring behøver dog ikke at være noget dyrt bekendtskab. Så godt som alle forsikringsselskaber i Danmark tilbyder i dag hundeforsikringer. Er du interesseret i den laveste pris på din hundeforsikring vil jeg anbefale dig at bruge formularen, du finder lige herunder.

Ved at udfylde formularen vil du få 3 tilbud fra forsikringsselskaber på din hundeforsikring. Tilbuddet vil være inklusive en endelig pris. Så skal du bare vælge den billigste pris. Tilbuddene er gratis og uforpligtende og den nemmeste måde at finde den billigste hundeforsikring på:

Forsikringspilot.dk anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på din forsikring og vælg det bedste eller billigste!

Du udfylder én formular. Så får du dine 3 tilbud.

Forsikringsselskaberne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent tilbud – det er helt gratis:

hundehvalpe og hunde med hvid baggrund

Uden en hundeforsikring vil du få bøder af politiet og du risikerer ydermere selv at så med regningen for et gigantisk erstatningskrav. I og med at der efter Hundelovens § 8 er tale om et objektivt ansvar skal hverken du eller hunden have skyld som sådan i ulykken – hvis den er sket på grund af din hund er dette i sig selv nok til at gøre dig ansvarlig.

Du skal regne med at en hundeforsikring koster fra cirka 50 kroner og op om måneden alt efter hvilken hund du har og din forsikringsstatistik i øvrigt. Hvis du samler alle dine forsikringer hos det samme selskab vil du typisk kunne få en rabat herved.

Hundehvalpe dækkes typisk de første par måneder af deres liv, så længe de er sammen med deres mor. Når hundehvalpene er mere end et par måneder gamle skal der tegnes en selvstændig hundeforsikring til disse.

Mange danskere har automatisk en hundeforsikring med deres indboforsikring. Dette er ikke nødvendigvis hverken den billigste eller den mest dækkende løsning (aldrig begge ting, i hvert fald), og jeg vil anbefale dig at læse din forsikringspolice igennem, hvis du er det mindste i tvivl om, hvor godt du er dækket af din nuværende hundeforsikring.

Hundeforsikringen gælder ikke dig som ejer

Din hundeforsikring skal tegnes for at modsvare det objektive ansvar i hundeloven.

Du tegner ikke en hundeforsikring for at beskytte dig selv eller dine egne genstande mod din egen hund.

Eksempel: Du er hjemme ved et par venner med din hund. Din hund går pludseligt amok og smadrer en vise og bider dig i hånden. Din hundeforsikring dækker din vase, hvilken du har et objektivt ansvar for. Skaden i din hånd, der koster et par sygedage på arbejde og medicin til 500 kroner, dækkes derimod ikke.

Da du kommer hjem går din hund amok igen og smadrer hjemme ved dig selv en gammel stol. Denne var 3.000 kroner værd. Din hundeforsikring gælder endnu engang ikke.

To uger senere går du tur med din hund og den angriber en anden hund, der skal have behandling af en dyrlæge for 15.000 kroner. Dette dækker din hundeforsikring. Din hundeforsikring vil sandsynligvis stige ganske betragteligt som følge af din meget ustabile hund – det har forsikringsselskabet ret til at gøre.

Ønsker du at forsikre også dig selv skal du tegne en såkaldt udvidet hundeforsikring. Det er der et afsnit om længere nede i teksten.

Erstatning kan nedsættes eller frafalde

Efter hundelovens første paragraffer har alle hundeejere et meget stramt ansvar for deres hunde og kan knap nok tage dem udenfor en dør uden at blive ansvarlig for alt muligt.

Der er dog også lempende paragraffer i loven i forhold til ansvaret og derved erstatningspligten.

I § 8 første stykke andet punktum står der, at ansvaret og erstatningen kan nedsættes eller frafalde ved egen skyld hos skadelidte.

Hvis skadelidte selv har tirret hunden, sparket til den, kastet pinde på den eller brugt en hundefløjte på upassende vis kan dette være med til at diktere egenskyld i en så tilpas grad at ansvaret enten nedsættes eller helt frafaldes. Der skal dog være tale om egenskyld i en ganske betragteligt mængde, da hundeejeren holdes helt ansvarsløs som følge af den pligtige hundeansvarsforsikring.

To hunde kommer op at slås – hvad nu?

Hvis to hunde kommer op at slås på egen hånd – hvilket sker helt naturligt med hundenes natur – er udgangspunktet klart, at erstatningen og ansvaret deles mellem de to hundeejer og altså de to hundeejeres forsikringsselskaber.

Retspraksis – den praksis som domstolene har lagt med hundeloven – viser dog også, at den angribende hund, hvis denne kan identificeres, typisk vil få mere af ansvaret end den forsvarende hund. Det vil dog oftest være meget svært at finde ud af hvem der startede – og hvornår starter et hundeslagsmål? Ved gøen, ved angreb, ved stirren?

Udgangspunktet er at et hundeslagsmål deles mellem de to ansvarlige hundeejere og altså deres respektive hundeforsikringer.

Sygeforsikring til din hund

Du skal tegne en hundeforsikring der dækker det objektive ansvar, der er indskrevet i hundeloven.

Det er til gengæld helt frivilligt om du ønsker at tegne en forsikring der dækker din hunds helbred, hvilket også kaldes en hundesygeforsikring hos lægerne. I modsætning til en almindelig sygeforsikring for mennesker, der alene supplerer det almindelige sygesikringsbevis, kan en hundesygeforsikring faktisk vise sig at være en god idé.

Din sygeforsikring til hunden vil dække:

 • Hvis hunden skal opereres
 • Medicin til hunden
 • Almindelige undersøgelser og almindelig behandling hos dyrelægen
 • Decideret ophold hos dyrelægen
 • Tandbehandling

Din hundesygeforsikring vil have en selvrisiko ligesom fx en indboforsikring. Et eksempel herunder forklarer denne:

Din hund har bidt i et stærkt materiale og har knækket to tænder. Behandlingen af hunde kommer til at koste 10.000 kroner. Du har tegnet en hundesygeforsikring med en selvrisiko på 1.200 kroner. Du skal selv betale 1.200 kroner af operationen, men din hundeforsikring dækker de resterende 8.800 kroner af operationen.

Des højere en selvrisiko du er villig til at acceptere, des mindre vil din hundesygeforsikring også koste per måned. Du har ikke altid en selvrisiko på din almindelige hundeforsikring – dette varierer fra forsikringsselskab til forsikringsselskab.

Hundeejere ved hvor dyr en tur til hundelægen eller dyrelægen kan være. Hvis du har en meget aktiv hund (og det er et fåtal af hunde, der ikke er aktive) kan en tillægsforsikring til din lovpligtige hundeforsikring altså sagtens betale sig.

En hundesygeforsikring vil også dække udgifter til en eventuel aflivning.

Din hundesygeforsikring vil typisk frafralde automatisk når din hund fylder en vis alder – 10 år hos de fleste forsikringsselskaber. Herefter er det for dyrt at forsikre hunden fortsat for selskabet. Er din hund 10 år eller ældre kan du altså ikke tegne en hundesygeforsikring – men din lovpligtige hundeansvarsforsikring fortsætter naturligvis med at køre. Du kan eventuelt prøve at få nedsat præmien som din hund bliver ældre, da der her er mindre og mindre risiko for at hunden rent faktisk forsager en skade. Du kan være sikker på, at dit forsikringsselskab ikke sætter prisen ned af sig selv.

Udvidet hundeforsikring

en hund og fire mennesker i en sofa
Familien dækkes ikke umiddelbart af hundeforsikringen – der skal tegnes en udvidet hundeforsikring.

Visse forsikringsselskaber tilbyder en såkaldt udvidet hundeforsikring. Din hundeforsikring dækker nemlig ikke dem, der ”frivilligt” udsætter sig selv for ”fare”.

Det kunne eksempelvis være:

 • Dommere i en hundekonkurrence
 • Andre deltagende i en hundekonkurrence
 • Personer, du har hundetræning sammen med
 • Personer, der passer din hund under visse omstændigheder

Disse personer er ikke ment dækket af din grundlæggende hundeforsikring. Deltager din hund i megen træning eller er det en decideret konkurrencehund kan det derfor betale sig at tegne en udvidet hundeforsikring.

For langt de fleste danskere vil en ”almindelig” hundeforsikring dog være mere end rigeligt, da denne vil dækker alle almindelige omstændigheder.

En udvidet hundeforsikring kaldes også ”figurantdækning”.

Hundeforsikringsselskaber

De fleste forsikringsselskaber tilbyder hundeforsikringer, da der er tale om en lovpligtig forsikring mange danskere har behov for.

De følgende store forsikringsselskaber kan du købe en hundeforsikring hos:

 • Tryg
 • Codan
 • Alm. Brand
 • TopDanmark
 • Dyrekassen Danmark
 • Agira

Ovenstående er blot et udsnit. Hvis du er interesseret i at finde den billigste hundeforsikring overhovedet muligt vil jeg anbefale at læse afsnittet herunder.

3 tilbud på din hundeforsikring

Forsikringspilot.dk samarbejder med FindForsikring om at hjælpe dig med at finde den billigste hundeforsikring. Det fungerer således:

1)      Du udfylder formularen herunder og angiver, du er interesseret i at købe en hundeforsikring. Du kan selv vælge om du alene ønsker den billigste ansvarsforsikring, eller om du også ønsker eksempelvis en sygeforsikring til hunden.

2)      Du får 3 tilbud fra danske forsikringsselskaber, der er interesserede i at tilbyde dig en billig forsikring.

3)      Du vælger det billigste tilbud og har nu en ny hundeforsikring til din hund – du opfylder nu lovens krav.

Ovenstående metode er den hurtigste og billigste måde at få en god hundeforsikring på. Du finder formularen her:

Forsikringspilot.dk anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på din forsikring og vælg det bedste eller billigste!

Du udfylder én formular. Så får du dine 3 tilbud.

Forsikringsselskaberne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent tilbud – det er helt gratis:

Ovenstående formular findes også på denne side om 3 tilbud, hvor du også kan indhente tilbud på andet end hundeforsikringer – fx indboforsikring, bilforsikring, rejseforsikring og livsforsikring. Formularen bliver hver dag brugt af flere danskere, da den er uforpligtende samtidigt med at den giver dig billigere tilbud end du ellers ville have fået af forsikringsselskaberne.

Andet om hundeforsikringer

Din hundeforsikring vil typisk være uden sum i modsætning til en indboforsikring. Du bliver altså dækket uanset hvor stor en skade din hund formår at stå bag. Undtagelsen til dette er dog at din hundesygeforsikring typisk vil være sum-betinget for at tocifret antal tusinde kroner. Dette tal kan naturligvis hæves hvis du er villig til at betale en højere månedlig pris for din hundeforsikring.

Din hundeforsikring dækker også din hund i rejser indenfor EU. Hvor lang tid forsikringen dækker varierer fra forsikringsselskab til selskab. Hvis du ønsker at tage din hund ud af EU vil du dog være nødt til at tegne en selvstændig forsikring til dette formål.

Dun hundeforsikring vil typisk gælde i et år ad gangen. Hvis du ønsker at den skal opsiges skal dette ske med en måneds opsigelse.

Hvis du er interesseret i at skifte forsikringsselskab for din hundeforsikring bliver dette gjort for dig – du skal ikke selv sidde og rode med diverse papirarbejde. I praksis skal du blot underskrive aftalen med det nye forsikringsselskab hvorefter dit selskab vil sørge for at tage korrespondancen med dit tidligere selskab. Du skal dog typisk selv stå for at opsige din gamle aftale.

Skader forvoldt af slædehunde i Grønland dækkes som udgangspunkt ikke af din hundeforsikring uanset selskab. 🙂 Se billede fra forsikringsselskabet Tryg’s vilkår herunder:

slædehunde i grønland

Hvor meget du vil få dækket af din hundesygeforsikring falder ved nogle forsikringsselskaber des ældre hunden bliver.

Dit forsikringsselskab kan i policen indkræve en ret til at kræve obduktion (mod at de betaler) ved udbetaling af erstatning efter hundens død.

Din forsikring ophører med at fungere og dække hvis du ikke betaler dine indbetalinger. Dette er i modsætning til en livsforsikring, der stadig fungerer, om end under svækket kraft alt efter hvor meget, du ikke har betalt i forsikringen.

Du skal underrette din forsikring hvis enten du og / eller hunden skifter adresse eller opholdssted. Herefter vil din forsikring efter al sandsynlighed fortsætte under de samme vilkår.

Hvis hunden skifter ejer ophører forsikringen helt automatisk.

De fleste forsikringsselskaber indskriver i deres police ansvarsfraskrivelser ved force majeure skade. Du kan se et uddrag af Alkas forsikringspolice for hundeforsikringer herunder, der forklarer begrebet meget godt:

force majeure alka

Har du spørgsmål til eller omkring hundeforsikringer, hvornår de dækker, hvornår de ikke dækker eller lignende? I så fald må du meget gerne skrive en kommentar herunder og så vil jeg vende tilbage til dig så snart som overhovedet det er muligt. 🙂

Scroll op til toppen af dette indlæg og udfyld formularen for at få den billigste hundeforsikring.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
Hundeforsikring, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Related Posts

1 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *