Indboforsikring

En indboforsikring er i streng forstand en forsikring, der dækker ens indbo, hvis der skulle udbryde brand, man skulle få indbrud eller lignende. Indboforsikringen er for mange en basisforsikring – den ene forsikring, man aldrig kunne forestille sig at spare væk.

En brandforsikring i Danmark er lovpligtig ligesom en ansvarsforsikring er det for biler. En brandforsikring indgår altid i en indboforsikring – derfor er en indboforsikring i praksis også lovkrævet. Du kan naturligvis kun tegne en brandforsikring for eget hjem, da du ikke må have interesse i at en anden persons hjem nedbrænder.

De fleste i Danmark betaler alt for meget for deres indboforsikring. Man er ikke bundet til et forsikringsselskab i Danmark og kan med fordel indhente priser og tilbud fra flere forskellige forsikringsselskaber – det er den eneste måde, hvorpå man kan finde den billigste indboforsikring. Du kan med fordel bruge formularen herunder til at bestille en billig indboforsikring – formularen er gratis og uforpligende og du har altså intet at tabe, men mange tusinde kroner om året at vinde:

Forsikringspilot.dk anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på din forsikring og vælg det bedste eller billigste!

Du udfylder én formular. Så får du dine 3 tilbud.

Forsikringsselskaberne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent tilbud – det er helt gratis:

Ønsker du at vide mere om indboforsikringer, hvad der er med til at hive prisen op og ned og hvad ud kan få i tillægsforsikringer til din indboforsikring kan du læse videre herunder.

Basisforsikring, familieforsikring – kært barn, mange navne

et lille hus holdes oppe af en menneskehånd

En indboforsikring er den mest grundlæggende forsikring. Derfor har så godt som alle familier i Danmark også en af slagsen. Det har forsikringsselskaberne indset, og derfor sælges en indboforsikring sjældent alene, men som en del af en pakke, hvor der indgår forskellige tillægsforsikringer.

Eksempler på sådanne tillægsforsikringer kunne være elektronikforsikringer, udvidet indboforsikring for beboer på plejehjem og udeboende barn indtil en vis alder og tingsdækning, hvor du selv er skyld i skaden ved fx at sætte dig på dine briller eller tabe din telefon på asfalten.

Med i en indboforsikring er også altid en grundlæggende ansvarsforsikring. Kommer du til at ødelægge andre menneskers indbo ved fx at tabe deres computer eller at vælte et stearinlys, så mindre brand opstår, vil din ansvarsforsikring her dække skaden, så du ikke selv står med hele regningen.

En indboforsikring tegnes typisk således at hele familien er dækket, både i forhold til eget indbo og i forhold til skade herudover.

I dag indeholder mange indboforsikringer som en ekstra fordel også en retshjælpsforsikring. Står du og skal i gang med en retssag vil du derfor få dækket dine udgifter til en vis grænse af din forsikring.

Eksempel: Jeg bor i København med min familie. En dag får vi et voldsomt regnskylle og en vandskade ødelægger for 20.000 kroner inventar. Jeg har en selvrisiko på 2.000 kroner på min selvrisiko, og jeg betaler derfor 2.000 kroner og min indboforsikring betaler de resterende 18.000 kroner. Jeg skal herefter ikke blive overrasket, hvis min forsikringspræmie herefter kommer til at stige.

Indboforsikringen dækker skader på dit hjem, skader du forsager på andres hjem og i det tilfælde, du skal i gang med en retssag. Derfor er indboforsikringen den vigtigste forsikring – og samtidigt en af dem, det er muligt at spare flest penge på!

Andre synonymer til indboforsikring er blandt andet boligforsikring, husforsikring, husstandsforsikring, hjemforsikring og privatforsikring. Kært barn har som bekendt mange navne. Der er dog slet og ret tale om en forsikring der dækker ens bopæl og ansvar overfor andres bopæle.

Danskerne betaler for meget for deres indboforsikring

Forsikringsselskaberne er sat i verden for at tjene penge. Det gør de også alle sammen – og det endda i stor stil.

Flere artikler satte i 2012 og 2013 fokus på hvordan danskerne betaler alt for meget for deres forsikring. Indboforsikringen er en af de dyreste forsikringer, da den dækker meget og anvendes ofte, og derfor er det også muligt at spare ekstraordinært mange penge på netop denne forsikring.

Den nemmeste måde at spare mange tusinde kroner på indboforsikringen på er ved at sende forsikringen i udbud blandt flere forsikringsselskaber, der herefter har mulighed for at byde på forsikringen. Det kan du gøre på denne side om 3 tilbud og i formularen øverst i dette indlæg.

Vær dog opmærksom på følgende:

Du får rabat ved at holde dine forsikringer hos samme selskab. Forsikringsselskaberne ser gerne at du holder alle dine forsikringer, fx både indboforsikring, bilforsikring og rejseforsikring – i et og samme selskab. Du får typisk en høj pris hvis du ikke holder alle dine forsikringer i samme selskab. Det at skifte selskab er dogmeget nemt og oplagt at gøre i hvert fald en gang hvert andet år, hvis ikke dit eget selskab automatisk nedsætter priserne.

Dækker som udgangspunkt ikke sommerhuset

en indbrudstyv er i gang med at bryde et vindue op
En indboforsikring dækker dig mod indbrud.

En indboforsikring gælder som udgangspunkt for en navngiven bopæl. Det betyder også at den som udgangspunkt ikke gælder for sommerhuset. Hvis sommerhuset får vandskade eller indbrud dækker en almindelig indboforsikring derfor ikke.

Dette problem kan løses ved at tegne en separat forsikring til sommerhuset. I og med at dette er et sommerhus og derfor i sagens natur ikke benyttes som den primære bolig vil en sommerhusforsikring også være langt billigere end en traditionel indboforsikring.

Har dit hjem et udehus på samme folkeregisteradresse vil dette som udgangspunkt være dækket af din indboforsikring.

Sum-betinget

En indboforsikring vil typisk være op til en vis sum. Forsikringen vil altså dække op til eksempelvis en million kroner eller to millioner kroner. Får du en skade ud over dette beløb vil forsikringen ikke dække udover den i forvejen aftalte sum.

Dette er der fordele og ulemper ved. Fordelen er at din forsikring bliver billigere, da forsikringen mindsker sin egen risiko ved at have dig som kunde. Ulempen er til gengæld at du risikerer at stå i en uheldig situation, hvis en absurd situation skulle forekomme. Generelt sættes tingssummen så højt, at man praktisk taget ingen risiko har.

Flere indboforsikringer hos forskellige forsikringsselskaber i Danmark er “sum-løse”. Det betyder at de dækker uanset hvor stor en given skade er. En sådan forsikring vil typisk kostelidt mere, men til gengæld tilbyde ultimativ ro i sindet.

Billedet herunder stammer fra Alkas hjemmeside og viser dig hvordan det i praksis fungerer i forhold til indbosum (sumbetingelser) og forsikringer. Summen varierer alt efter type forsikring. Almindelig indboforsikring er helt sumløs.

indbosum billede alka

Selvrisiko

Ligesom en bilforsikring vil man typisk til en indboforsikring have en vis selvrisiko. Denne selvrisiko er beløbet man selv skal betale, hvis der opstår en skade, men ønsker at ens forsikring skal dække.

Eksempel: Jeg bor i København og vi har fået endnu et regnskylle. Min kælder er ødelagt og det kommer til at koste 80.000 kroner. Min selvrisiko er på 5.000 kroner. Jeg anmelder skaden, betaler 5.000 kroner og min forsikring betaler de resterende 75.000 kroner.

Hvis jeg i det ovenstående eksempel havde fået en skade til eksempelvis 4.000 kroner ville det være dumt at anmelde skaden til forsikringsselskabet, da det ville koste flere penge, end jeg ville vinde på det. Netop dette er tanken med at have en selvrisiko til at starte med, da det begrænser mængden af henvendelser, forsikringsselskabet skal tage sig af.

For alle forsikringer gælder det som hovedregel at en høj selvrisiko betyder en lavere forsikringspræmie, mens en lavere selvrisiko vil resultere i en højere forsikringspræmie. Når du skruer på det ene parameterreagerer det andet parameter helt af sig selv. Du skal derfor overveje om det for dig vil give mest mening at have en høj selvrisiko, men lav forsikringssum (nyttigt, hvis du sjældent har skader) eller en lav selvrisiko, men høj forsikringssum (hvis du lidt oftere har skader, du ønsker at indbringe dit forsikringsselskab i).

Hvad der trækker prisen ned for din indboforsikring

Visse regler bruges når forsikringsselskabernes assurandører skal udregne, hvor meget de skal betales for din forsikring.

Visse ting er med til at trække prisen for din forsikring op eller ned. Hvad der blandt andet er med til at trække prisen for din forsikring ned:

  • Du har ikke haft skader i lang tid. Ligesom forsikringsselskaberne har såkaldte Elitebilister, når det kommer til bilforsikringer, belønnes også de forsikringstagere, der ikke hele tiden anmelder krav mod forsikringen.
  • Du er gammel. Des ældre du er, des lavere vil din forsikringssum som udgangspunkt være.
  • Du er villig til at tage en høj selvrisiko. Dette giver en lavere forsikringspræmie.
  • Du er villig til at tage en sum-betinget forsikring kontra en sum-løs forsikring. Dette hjælper også på din pris.
  • Har du alle dine forsikringer samlet i det samme forsikringsselskab vil dette også hive prisen på din forsikring ned. Der er tale om en mængderabat. Overvej at skifte forsikringsselskab fuldstændigt i stedet for at sprede dine forsikringer – og skifte ofte, hvis du præmie enten stiger eller bliver på samme niveau. Uden skader bør din forsikringspræmie falde helt af sig selv, men sådan er det bare ikke altid.
  • Rabat hvis du installerer en tyverialarm. Ved at installere en tyverialarm mindsker du risikoen for, at du får indbrud, og derfor mindsker du også forsikringsselskabets risiko. Du vil typisk kunne få rabat på din indboforsikring ved at installere en tyverialarm, der er godkendt af dit forsikringsselskab. Ring til dit selskab og hør om mulighederne for rabat ad denne vej, da det varierer meget fra person til person.

Nemt at skifte indboforsikring

En af grundene til at danskerne er dårlige til at skifte forsikring er, at mange tror, det er svært eller tager lang tid. Sådan hænger det dog ikke sammen.

I dag kan du skifte indboforsikring ligeså nemt som du kan skifte mobilselskab. Du skal tage kontakt til det nye forsikringsselskab eller indhente 3 tilbud øverst i dette indlæg, hvorefter dit nye selskab overtager policerne fra dit gamle selskab. Dit nye selskab vil selv stå for at ordne alt papirarbejde i forbindelse med skiftet til den nye forsikring, og du skal derfor ikke foretage dig noget praktisk set.

Du skal typisk skifte forsikringsselskab med en måneds varsel. Hvis du opsiger din gamle indboforsikring den 18. januar kan du derfor benytte din nye forsikring fra den 1. marts.

Hvis du har betalt dine forsikringspræmier fx et år forud, som det er normalt med mange forsikringer, vil du få det overskydende beløb betalt tilbage helt automatisk af dit gamle forsikringsselskab. Du mister altså ikke eventuelt indestående ved at skifte til et nyt og billigere forsikringsselskab.

Tidligere var det alene muligt at skifte forsikringsselskab ved “hovedforfaldsdatoen” – én gang om året. Sådan er det heldigvis ikke længere. Du er derfor ikke stavnsbundet til din indboforsikring, og det kan du benytte til at spare endog rigtigt mange penge.

Det er meget nemt at skifte indboforsikring. Det må ikke være din undskyldning for ikke at få det gjort.

Andet om indboforsikringer

Din indboforsikring dækker din cykel. Men cyklen er ofte en af de ting, hvor det kniber i forhold til selvrisikoen at erstatte cyklen. Du kan råde bod på dette problem ved at tegne en udvidet cykelforsikring ved de fleste selskaber som en del af din indboforsikring. Dette giver dig mulighed for at få erstattet din cykel uden at skulle betale nogen dyr selvrisiko.

Du kan også vælge tilvalgsforsikringer der går ind og dækker eksempelvis dit golfudstyr, når du spiller, en rejseforsikring, afbestillingsforsikring og des lignende.

Du bør dog være opmærksom på at alle disse ekstra tilvalg til din almindelige indboforsikring er sat til i verden for at tjene flere penge til forsikringsselskabet. Det er derfor langt fra altid en god idé at kaste om sig med forsikringer i øst og vest.

Din indboforsikring vil ikke altid dække skader foresaget af skadedyr eller af fugtighed og medfølgende råd. Læs din forsikringspolice meget grundigt igennem for at være sikker på, at du er tilpas dækket, og overvej at bestille et par ekstra forsikringer hvis fx skadedyr ikke er dækket i din oprindelige forsikringer.

Indboforsikringen er, da det er den mest brugte og en meget dækkende forsikring, ofte en meget stor udgiftspost hos mange danske familier på op til adskillige tusinde kroner om måneden for store familier i store hjem.

Har du spørgsmål til indboforsikringer, deres pris, dækning og lignende skal du være mere end velkommen til at smide dem i en kommentar til denne artikel. Jeg svarer hellere end gerne på alle spørgsmål. Overvej også at gå til toppen af dette indlæg med henblik på at indhente tilbud fra flere forskellige forsikringer.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Indboforsikring, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *